je prídavnou látkou, ktorá sa pridáva do potravín a nápojov ako náhrada cukru alebo ako stolové sladidlo. Pôvodne boli vyrobené najmä pre diabetikov, ale v súčastnosti sa tieto látky používajú aj ako súčasť stravovacích návykov počas diéty. Keď budeme konzumovať potraviny obsahujúce bežný cukor (sacharózu), tak dávame príležitosť baktériam, ktoré vytvárajú v ústach kyseliny narušujúce zubnú sklovinu. Tento „útok“ kyselín spôsobuje vytvorenie zubného kazu.
Xylitol je vytvorený z prírodných vláknitých častí rastlín. Neobsahuje cukor a tak pomáha udržať neutrálne pH v ústach. Zastavuje útok kyselín, ktorý v inom prípade trvá vyše pol hodiny.
Menej baktérií-menej kyslé prostredie-zdravšie zuby
Výskum preukázal, že používanie Xylitolu pomáha opraviť poškodenie skloviny. Sliny v ústach chránia zuby pred vznikom zubného kazu. Väčšina ľudí však prijíma cukor tak často, že sa v ústach nevytvorí dostatok vlastných obranných nástrojov proti vzniku zubného kazu. Denné používanie Xylitolu v starostlivosti o ústnu dutinu ukázal pozoruhodnú účinnosť. Pomocou celodenného používania zabraňuje vytváranie kyseliny, ktoré poškodzujú zuby.
- Obmedzuje kazivosť zubov – každé sústo jedla obsahuje cukor, ktorý je zdrojom pre baktérie. Keď sa skonzumuje cukor niekoľkokrát za deň, zubná sklovina sa naruší hlbšie a stáva sa pórovitou.
- Znižuje tvorbu zubného povlaku – po každom jedle sa tvorí na zuboch zubný povlak, pomocou xylitolu obsiahnutom v žuvačkách
- Reminalizuje zubnú sklovinu – baktérie niesú schopné vďaka prítomnosti xylitolu vytvárať kyseliny, takže pH zubného povlaku sa v ústach
neznižuje.